älskade nalle

Alla har vi haft honom som vän någon gång i livet. Med sin enkelhet skänker han sällskap när livet kan kännas ensamt och famnen söker en trygg björnkram. Klokhet och lugn vilar i hans blick och vi öppnar upp och delar våra tankar med denna lilla varelse utan rädsla. Oavsett om pälsen är lurvig teddy eller sliten manchester finns han där just när du behöver honom.
 
Dessa små nallar är skickligt hantverkade av Ulla-Britt Johansson verksam i Eskilstuna. Nallarna är ca 30 cm hög, var och en är unik  med sin egen personlighet.
 
 
 

NTU

Nanyang Technological University (NTU) placerat i Singapore har denna gången vunnit "Green Mark Champion Award" från Building and Construction Authority (BCA) för en hållbar miljö. Univeritet ligger i framkant av hållbar utveckling och har en rad tidigare utmärkelser. Det "Green Mark Champion Award" Singapores högsta utmärkelse för hållbart byggande. Vi kan inte annat än buga och bocka och njuta av en härlig arkitektur!
 
Mittpunkten i NTU campus utgörs av den numera prisbelönta ikoniska byggnad som inrymmer Högskolan för konst, design och media med sin signatur av sluttande gröna tak.
 
Läs gärna mer på Universitetets egna hemsidahttp://www.ntu.edu.sg/

kärt barn har många namn

Barnkrubba, barnstuga, storbarnkammare, barnträdgård, daghem eller som vi är vana att säga dagis och förskola. Alla dessa är begrepp på barnomsorg som redan så tidigt som 1836 började växa fram i Sverige. 100 år senare  myntades begreppet daghem och lekskola där alla skulle ha rätt till barnomsorg oavsett samhällsklass. Det var här namnet dagis rotade sig i vår svenka kultur. Men namnet förskola myntades faktiskt redan 1972 för att förstärka den pedagogiska verksamheten som förskolan bedrev men trots detta lever begreppet dagis kvar 40 år senare. Det är lätt att säga dagis men många glömmer att det förstärker vår syn på förskolan som enbart ett ställe där våra barn tas om hand medan vi är på jobbet. Sedan 1998 ingår förskolan som en del i skolgången och ingår även i läroplanen med en tydlig målbeskrivning. Ansvaret flyttades i samma veva från socialdepartementet till utbildningsdepartementet. Då är det på tiden att vi 2014 tittar med nya ögon på den plats där våra barn skall växa och bli kloka individer, som en byggnad som inte ber om ursäkt för sig eller försöker efterlikna det egna hemmet. Utan en byggnad som tar plats i staden, som bjuder in och som förstärker lusten i våra barn att vara nyfikna och som främjar lärande via leken.
 
förskola i Paris ritad av Eva Samuel Architect Urbanist & Associates
Taka-Tuka-Land förskola Berlin ritad av Baupolitan
Förskola i Köpenhamn ritad av Dorte Mandrup
Förskola ritad av http://www.paul-le-quernec.fr/
Förskola o Madrid ritad av Ecosistema Urbano
 
Beechboro Kindergarten, Australia